Wat is van belang in verband met uw werknemers?

Wat te doen bij verzuim?

Als uw werknemer ziek wordt, kan dit ingrijpende financiële gevolgen hebben. Het werk ligt stil terwijl u het loon nog moet doorbetalen. Bij langdurige ziekte komen daar de kosten voor zijn of haar re-integratie nog bij. Een verzuimverzekering voorziet in een vergoeding voor het loon van een zieke medewerker en biedt u ondersteuning bij het re-integratietraject. 

De eerste 2 jaren bent u verplicht het loon van uw arbeidsongeschikte medewerker door te betalen. De hoogte van de minimale doorbetaling is 70% van het loon (wel gemaximeerd op 70% van maximaal €66.957). In veel cao’s of eigen arbeidsvoorwaarden zijn aanvullende afspraken gemaakt voor een hogere doorbetaling. 

Werkgeverslasten zijn kosten bovenop de loonkosten die u moet betalen, zoals werkgeverspremies voor de sociale verzekeringen. Ook deze kosten zullen blijven doorlopen bij ziekte van uw werknemer. 

Met een verzuimverzekering kunt u zich verzekeren tegen de financiële gevolgen van de tweejarige doorbetaling en eventueel de werkgeverslasten. U kunt een eigenrisicotermijn kiezen. Dit betekent dat u per ziektegeval de loonkosten die binnen deze periode vallen, niet vergoed krijgt. U kiest bijvoorbeeld uit 10 of 30 dagen eigen risico. 

Naast de dekking in geld bieden verzuimverzekeringen doorgaans ook dekking / ondersteuning om te voldoen aan overige verplichtingen.

  • Deze wet ‘Verbetering Poortwachter’ legt u de verplichting op om in de eerste twee jaren alles te doen om uw werknemer te re-integreren. De werknemer kan terug in de eigen functie of hij kan een andere functie krijgen in uw bedrijf of in een ander bedrijf.
    Heeft u onvoldoende inspanningen geleverd dan kan het UWV bij de WIA-aanvraag een sanctie opleggen. De verzuimverzekeraar ondersteunt u bij dit traject en zal garanderen dat u aan de wettelijke verplichtingen heeft voldaan indien u alle aanwijzingen van bijvoorbeeld de verzekeraar en de arbodienst heeft opgevolgd. Mocht u onverhoopt toch nog een sanctie van het UWV krijgen dan zal deze door de verzekeraar worden vergoed.
  • U bent verplicht verzuimbegeleiding te regelen. Dat betekent dat u een contract moet sluiten met een arbodienst of een bedrijfsarts. Bij veel verzuimverzekeringen wordt deze arbodienstverlening tegen een aantrekkelijk tarief aangeboden.
  • Met een aanvullende dekking voor Verhaalrechtsbijstand krijgt u juridische hulp bij het verhalen van geleden schade, die niet door uw verzuimverzekering gedekt is. Bijvoorbeeld de loonschade in de eigenrisicotermijn. 

Na twee jaar van ziekte komt uw werknemer mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Indien aan alle wettelijke verplichtingen van de wet ‘Verbetering Poortwachter’ is voldaan, bent u niet meer verplicht om voor loondoorbetaling zorg te dragen. Echter, indien een werknemer ziek uit dienst gaat heeft dit mogelijk nog wel gevolgen voor de gedifferentieerde WIA-premie die u als werkgever betaalt. Voor deze premie heeft u de keuze om deze aan het UWV te betalen middels de werkgeverslasten of om eigenrisicodrager te worden. Lees meer hierover in “Wat u moet weten over WGA/ER”. 

De wettelijke WIA-uitkering voor uw werknemer is vaak een heel stuk minder dan wat uw werknemer verdiende. Met een aanvullende collectieve WIA-verzekering kunt u ervoor zorgen dat deze gevolgen beperkt blijven. Lees meer hierover in “Wat u moet weten over Aanvulling WIA

Om het MKB te helpen is er vanaf 01-01-2020 een nieuwe verzuim-ontzorg-verzekering. Verzekeraars hebben één collectieve verzekering ontwikkeld met een volledige dekking. Daarnaast krijgen MKB-bedrijven korting op de sociale premies. Dit pakket is bedoeld om de risico's van loondoorbetaling bij ziekte kleiner te maken voor MKB-bedrijven.